Ekonomi

Toplu araç alımlarında yerli üretime ve çevreci araçlara öncelik verilecek.

OVP’den 2024-2026 yıllarına ilişkin edinilen bilgiye göre, program döneminde kamu harcamalarında tasarruf sağlayacak yapısal değişiklikler hayata geçirilecek.

Deprem ve afet riski harcamaları hariç kamu açığı azaltılacak ve bütçe disiplini çerçevesinde maliye politikasının sürdürülebilirliği güçlendirilecektir.

Harcama denetimleri sistemleştirilecek, verimsiz harcama alanları ortadan kaldırılacak, yeni harcama alanlarına son verilecek.

Kamu yatırım programında rasyonalizasyon çalışmaları yapılacak ve bu çalışma kısa sürede tamamlanacak. Ekonomik ve sosyal fayda sağlayacak yatırımlara öncelik verilecek.

Hazine nakit rezervinin güçlendirilmesi ve daha aktif kullanılması “Tek Hazine Kurumları Hesabı”Kapsamı daha da genişletilecek.

Sektörel kamu alımları düzenlemesi uygulanacaktır. Kamu alımlarında harcamaların rasyonelleştirilmesi anlayışıyla tasarruf odaklı merkezi kamu alım politikalarının kapsamı genişletilecektir.

ARAÇ KULLANIMI DEĞERLENDİRİLECEK

Toplu taşıma araçlarının kullanımı ihtiyaç analizi çerçevesinde sistematik olarak gözden geçirilecektir. Araç ihtiyaçları öncelikle geçici tahsis veya fazla araçların bölünmesi yoluyla karşılanacak. Yeni araç alımlarında ekonomi gözetilerek yerli üretim ve çevreci araçlara öncelik verilecek.

Kamu mali yönetiminde sürdürülebilir ve sağlıklı gelir kaynaklarının artırılması amacıyla vergi tabanı genişletilecektir. Vergi harcamaları gözden geçirilecek ve etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacaktır.

Gelir, kurumlar, katma değer vergisi kanunları ile vergi yolları kanununun güncellenmesine yönelik düzenlemeler hayata geçirilecektir. Orta vadede doğrudan vergilerin payı artırılacaktır.

Karbon vergisi niteliğindeki vergiler gözden geçirilecek. Tamamlayıcı karbon vergisi de dahil olmak üzere karbon fiyatlandırma araçlarının kalkınma ve yatırım ortamı üzerinde yaratacağı ekonomik ve sosyal etkiler analiz edilecektir.

Kayıt dışılıkla mücadelede teknolojik imkanlardan daha fazla yararlanılacaktır. Dijital faaliyetlerde kayıt dışılığın tanınmasına ve yatırım ortamının çekiciliğinin artırılmasına yönelik vergi uygulamaları geliştirilecektir. Dijital ortamda alınıp satılabilen, aktarılabilen ve dijital değer temsil eden sanal varlıkların kullanıldığı süreçlere yönelik mevzuat çalışmaları devam edecek.

Sosyal güvenlik sisteminde bireylerin istihdamda kalmasını teşvik eden, eşitlik ve aktüeryal dengeyi ön planda tutan düzenlemeler hayata geçirilecek ve sistemin mali sürdürülebilirliği güçlendirilecektir. Sosyal güvenlik mevzuatı ve uygulamaları, değişen işgücü piyasası koşullarına ve yeni nesil esnek çalışma biçimlerine daha uyumlu hale gelecektir. Prim borçlarının takip ve tahsilat süreçleri etkinleştirilecektir. Kayıt dışı istihdam ve kayıt dışı fiyatlarla mücadelede veri analizine dayalı risk odaklı kontrol faaliyetleri artırılarak prim tabanı genişletilecektir.

SOSYAL YARDIM VE DAYANIŞMA TEŞVİK FONU DAHA AKTİF KULLANILACAK

Sağlık hizmetlerinin geri ödenmesinde risk analizini ve hizmet sunucuların davranışlarını dikkate alan kontrol modelleri etkinleştirilecektir.

Sosyal Güvenlik Kurumunun bilgi sistemleri güçlendirilecek, kurumlar arası veri paylaşımı artırılacaktır. Sağlık hizmetlerinin finansmanında değer bazlı geri ödeme formülleri kullanılacaktır.

İstihdam teşviklerinde aktif olmayanların işlerine son verilecek. Kadınlara, gençlere ve engellilere yönelik teşviklerin ağırlığı artırılarak teşvik sistemine basit ve aktif bir yapı kazandırılacak. Sosyal yardım sistemi gözden geçirilecek. İşgücüne katılımı engellemeyecek, aile odaklı, kişi başına temel geliri garanti edecek entegre bir yapıda yeniden yapılandırılacak. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Fonu kaynakları daha aktif kullanılacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu